MC klasse A


_mg_9811

Fra 19. januar 2013 heves grensen for å ta førerkort for tung motorsykkel fra 21 til 24 år. Dette gjelder dem som tar førerkort for tung motorsykkel første gang.

Fremgangsmåte for å ta MC- lappen (Klasse A):

  1. For å starte opplæringen på MC, må trafikalt grunnkurs være gjennomført, eller du må ha førerkort i en annen klasse. Finn kurs her!
  2. Søk om førerkort: For å ta teoriprøven og førerprøven, må du sende søknad om førerkort. logg inn din side
  3. Kjøp og les teoriboken. Denne får du kjøpt på vårt kontor eller i nærmeste bokhandel. Test deg selv ved å ta teoriprøver på nettet.
  4. Når søknad er sendt, kan du avlegge teoriprøve på en trafikkstasjon.
  5. Du må ta et obligatorisk MC kurs  før du kan starte å kjøre (en kurskveld).
  6. Start med kjøretimer og avtal et opplegg med din kjørelærer. Les mer om den praktiske opplæringen for MC »

Opplæringen trinnvis:

Trinn 1. Trafikalt grunnkurs (eller førerkort fra før): For å starte opplæringen på MC, må trafikalt grunnkurs være gjennomført, eller du må ha førerkort i en annen klasse. Finn kurs her!
Trinn 2. Grunnleggende kjøretøy- og kjørekompetanse: 3 timer teori (MC-kurs)
1 trinnvurderingstime
Trinn 3. Trafikal kjøring: 4 timer sikkerhetskurs på bane 1 trinnvurderingstime
Trinn 4. Avsluttende opplæring: 8 timer sikkerhetskurs på vei (4 timer teori/4 timer praksis)

Generell informasjon:

Teoriprøve:

Teoriprøven avlegges elektronisk på trafikkstasjonen. Klikk her for Åpningstider Bergen Trafikkstasjon.
Teoriprøven kan avlegges inntil seks måneder før fastsatt minstealder for førerkortklassen. Dersom praktisk prøve ikke er bestått innen tre år etter at teoretisk prøve er bestått, må kandidaten avlegge ny teoriprøve.

Praktisk prøve: 

Den praktiske prøven avlegges på Eikås i Bergen, og bestilles på forhånd. Teoriprøven må være bestått for å kunne bestille praktisk prøve.

Førerprøven består av tre deler: Sikkerhetskontroll, kjøregårdsøvelser og kjøring i trafikk.Prøven varer ca. 1 time. Kilde: Atl

Overgangsregler:

Hvis du har gjennomført hele eller deler av den obligatoriske opplæringen i klasse A, men ikke tar eller består førerprøven i 2012, er ikke den obligatoriske opplæringen i klasse A gjennomført forgjeves. Den obligatoriske opplæringen du har gjennomgått, vil gjelde også i 2013 og senere. Avhengig av hvor gammel du da er, kan du fullføre opplæringen og kjøre opp i klasse A2 eller A.Har du gjennomført obligatorisk opplæring i klasse A i 2012, men er så ung at du heller ikke i 2013 vil være gammel nok (24 år) til å kjøre opp i denne klassen? Da får du den obligatoriske opplæringen du har gjennomført, godkjent som obligatorisk opplæring i klasse A2.

 

Krav om sikkerhetsutstyr:

Det er påbudt å bruke hjelm for alle som kjører eller er passasjer på motorsykkel i Norge. Hjelmen skal tilfredsstille internasjonale ECE-krav. (Du finner da et E-merke innsydd i hjelmen.) Hjelmer som er laget til andre formål, som slalåmhjelmer o.l., er ikke godkjente som motorsykkelhjelm. Motorsyklister er langt mer utsatt enn bilister når ulykken først er ute. Mye kan gjøres ved å kjøre sikkert, men når det går galt, er det sikkerhetsutstyret som avgjør hvordan konsekvensene blir. I krav om førerkortopplæring for MC skal elevene bruke komplett sikkerhetsutstyr. Det vil si, sko, bukse, jakke, hansker, hjelm og signalvest. Vi har sko, jakke og bukse til låns til mopedelever. MC elever i klassene A, A2 og A1 må ha eget utstyr. Signalvest holder skolen. I tillegg skal det være 2-veis kommunikasjonsutstyr mellom lærer og elev. Ved Lagunen Trafikkskole, Sotra Bil & MC-skole og Vestkanten Bil & MC-skole er det også et krav fra 2013 om at elever skal bruke ryggbeskytter med nyrebelte. Vi selger ryggbeskytter i vår butikk på Vestkanten. Her kan du lese mer om sikkerhetsutstyr. Vi åpner vår butikk på Vestkanten 1. februar 2013 hvor vi blant annet selger MC-klær og utstyr.