MC klasse A2


_mg_9819

Fra 19. januar 2013 blir klasse A2 innført som ny førerkortklasse for motorsykkel. Minstealderen for klasse A2 er 18 år. Mer informasjon om klassen og opplæring vil komme når klassen A2 settes i kraft.

Fremgangsmåte for å ta MC- lappen (Klasse A2):

  1. For å starte opplæringen på MC, må trafikalt grunnkurs være gjennomført, eller du må ha førerkort i en annen klasse. Finn kurs her!
  2. Søk om førerkort: For å ta teoriprøven og førerprøven, må du sende søknad om førerkort. logg inn din side
  3. Kjøp og les teoriboken. Denne får du kjøpt på vårt kontor eller i nærmeste bokhandel. Test deg selv ved å ta teoriprøver på nettet.
  4. Når søknad er sendt, kan du avlegge teoriprøve på en trafikkstasjon.
  5. Du må ta et obligatorisk MC- kurs før du kan starte å kjøre (en kurskveld).
  6. Start med kjøretimer og avtal et opplegg med din kjørelærer. Les mer om den praktiske opplæringen for MC »

Opplæringen trinnvis:

Trinn 1. Trafikalt grunnkurs (eller førerkort fra før): For å starte opplæringen på MC, må trafikalt grunnkurs være gjennomført, eller du må ha førerkort i en annen klasse. Finn kurs her!
Trinn 2. Grunnleggende kjøretøy- og kjørekompetanse: 3 timer teori (MC-kurs) 1 trinnvurderingstime
Trinn 3. Trafikal kjøring: 4 timer sikkerhetskurs på bane 1 trinnvurderingstime
Trinn 4. Avsluttende opplæring: 5 timer sikkerhetskurs på vei (1 time teori/4 timer praksis)

Nyttig informasjon

Teoriprøve:

Teoriprøven avlegges elektronisk på trafikkstasjonen. Klikk her for Åpningstider Bergen Trafikkstasjon.

Teoriprøven kan avlegges inntil seks måneder før fastsatt minstealder for førerkortklassen.Dersom praktisk prøve ikke er bestått innen tre år etter at teoretisk prøve er bestått, må kandidaten avlegge ny teoriprøve.[/tab]

Praktisk prøve: 

Den praktiske prøven avlegges på Eikås i Bergen, og bestilles på forhånd. Teoriprøven må være bestått for å kunne bestille praktisk prøve.
Førerprøven består av tre deler: Sikkerhetskontroll, kjøregårdsøvelser og kjøring i trafikk.Prøven varer ca. 1 time.[/tab]

Nye regler:

Fra 19. januar 2013 heves grensen for å ta førerkort for tung motorsykkel fra 21 til 24 år. Dette gjelder dem som tar førerkort for tung motorsykkel første gang.

EU sitt nye førerkortdirektiv innfører A2 som ny førerkortklasse og erstatning for dagens mellomklasse. Du kan få førerrett på tung motorsykkel fra du er 20, men det forutsetter at du har gjennomført et kurs på 7 timer, og har to års erfaring på A2.

Det vil bli mulig å ta førerkort klasse A (ubegrenset stor motorsykkel) fra du er 20 år, men betingelsen er at du har hatt førerkort i klasse A2 i minst to år. Klasse A2 vil du kunne ta når du har fylt 18 år.

Krav om sikkerhetsutstyr:

Det er påbudt å bruke hjelm for alle som kjører eller er passasjer på motorsykkel i Norge. Hjelmen skal tilfredsstille internasjonale ECE-krav. (Du finner da et E-merke innsydd i hjelmen.) Hjelmer som er laget til andre formål, som slalåmhjelmer o.l., er ikke godkjente som motorsykkelhjelm. Motorsyklister er langt mer utsatt enn bilister når ulykken først er ute. Mye kan gjøres ved å kjøre sikkert, men når det går galt, er det sikkerhetsutstyret som avgjør hvordan konsekvensene blir. I krav om førerkortopplæring for MC skal elevene bruke komplett sikkerhetsutstyr. Det vil si, sko, bukse, jakke, hansker, hjelm og signalvest. Vi har sko, jakke og bukse til låns til mopedelever. MC elever i klassene A, A2 og A1 må ha eget utstyr. Signalvest holder skolen. I tillegg skal det være 2-veis kommunikasjonsutstyr mellom lærer og elev. Ved Lagunen Trafikkskole, Sotra Bil & MC-skole og Vestkanten Bil & MC-skole er det også et krav fra 2013 om at elever skal bruke ryggbeskytter med nyrebelte. Vi selger ryggbeskytter i vår butikk på Vestkanten. Her kan du lese mer om sikkerhetsutstyr.